• (036) 529 60 58
  • info@advocatenkantoorschulte.nl
Tarieven

Tarieven

De hoogte van de kosten voor de advocaat is onder meer afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en vermogen. Heeft u geen hoog inkomen en geen vermogen, dan komt u in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand (een toevoeging, ook weleens pro deo genoemd). De overheid betaalt dan een deel van de kosten voor een advocaat voor u. Als u een afspraak maakt, zal met u besproken worden of u voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komt. U kunt er hier meer over lezen. Meer informatie over mogelijke bijkomende kosten in familiezaken leest u op deze pagina.

Komt u niet voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking en heeft u geen recht op vergoeding van de kosten voor een advocaat via een rechtsbijstandsverzekering, dan moet u de kosten zelf betalen.


Uurtarief

Het uurtarief bedraagt € 230,- inclusief kantoorkosten en 21% BTW. Ergens anders hoort u wellicht lagere tarieven, maar daarbij moet u veelal nog eens zo'n 25% optellen. Advocatenkantoor Schulte richt zich op particuliere cliënten en kiest voor een duidelijk uurtarief.

Cliënten vinden het vaak prettig om duidelijkheid te hebben over de totale kosten van een procedure. Of dat mogelijk is, is afhankelijk van het soort zaak. Bijvoorbeeld voor een zaak over kinderalimentatie is het bijna altijd mogelijk om een vaste prijs af te spreken. Voor (v)echtscheidingen is het dat niet, tenzij u in goed overleg met elkaar gaat scheiden.


Griffiekosten

Procedeert u bij de rechtbank, dan zullen er in familiezaken (niet in strafzaken of jeugdzaken) griffiekosten worden geheven (in 2022 en 2023 bij de rechtbank € 314,-). Voor mensen die procederen op toevoeging gelden bij de rechtbank lagere tarieven (in 2022 en 2023 € 86,-).


Overige kosten

Soms zijn er in familiezaken nog andere kosten. Bijvoorbeeld kosten van afschriften uit het huwelijksregister, geboorteregister of de Basisregistratie Personen (BRP), maar ook deurwaarderskosten. De advocaat informeert u altijd vooraf over eventuele extra kosten.


Kostenveroordeling

In familierechtelijke zaken is het ongebruikelijk dat één van de partijen veroordeeld wordt om de proceskosten van de andere partij te betalen. Bijna altijd wordt beslist dat ieder zijn eigen kosten draagt. De hoogte van een proceskostenveroordeling is afhankelijk van de zaak. Meer informatie vindt u hier. Over de liquidatietarieven kunt u hier meer lezen.


Advocatenkantoor Schulte beschikt niet over een Stichting Beheer Derdengelden.

Veelgestelde vragen

  • Mijn ex wil kinderalimentatie. Ik kan dat niet betalen. Kan zij veroordeeld worden in de proceskosten?

    In familierechtelijke zaken is het ongebruikelijk dat één van de partijen veroordeeld wordt om de proceskosten van de andere partij te betalen. Bijna altijd wordt beslist dat ieder zijn eigen kosten draagt. Als de andere partij (meermalen) procedeert zonder goede reden kan dat voor de rechter wel reden zijn om anders te beslissen.

    Bij een eerste verzoek tot vaststelling van kinderalimentatie is een kostenveroordeling in principe niet haalbaar.